Kalver- en pinkenkeuring

Kalverinstructie

De voorbereiding thuis

  • Het belangrijkste is dat het kalf handmak wordt.
  • Ga bij je kalf in het hok en begin het kalf te borstelen en aan te raken. Hierdoor raakt het kalf goed met je vertrouwd.
  • Als het kalf daar aan gewend is, kun je haar met de kop omhoog vastzetten. De eerste paar keer 10 minuten, op een halve hoogte. Daarna mag het best wat langer duren, met de kop verder omhoog (voorbrenghoogte). Blijf wel in de buurt zodat, als het moet, je het touw snel los kan maken.
  • Als het kalf gewend is aan het halster kun je met haar gaan lopen. Het beste is om je kalf veel te trainen. Niet uren achter elkaar, maar elke dag eventjes. Loop niet altijd hetzelfde rondje, maar een beetje afwisseling is wel leuk voor het kalf en ook voor begeleider.

Het scheren en wassen

  • Was het kalf een paar keer goed met goede shampoo om het stof en meeste vet uit het haar te krijgen. Na het wassen scheert het kalf het beste.
  • Je mag het kalf helemaal kaal scheren. Te beginnen boven de klauwen/hoeven en bij de staart vanaf iets boven de pluim. Dat kun je het beste 2 à 3 dagen voor de keuring doen met gewone messen (kleine kalveren 501/502 of heiniger 31/15 (geen uiermessen).
  • Vergeet ook vooral niet de binnenkant van de oren te scheren.
  • Let op: Het aanbrengen van een toplijn en laten staan van buikhaar is niet toegestaan op de GRS in Bedum!!
  • Na het scheren kunnen er nog wel strepen op het kalf staan. Na goed wassen zullen die verdwijnen. Was het kalf dus goed schoon, vergeet de klauwen, staart en oren niet.
  • Laat het kalf onder een dek drogen, dit is beter voor het kalf en wordt ze sneller warm van.

Aankomst op de keuring

De laatste dag voor de keuring is beter om niets meer met het kalf te doen, veel eten geven en laten rusten. Het is morgen een drukke dag voor het kalf en begeleider en supporters.

  • Op de dag van de keuring, is de wasplaats geopend van 04.30 uur tot 08.30 uur. Zorg dat je op tijd bent voor de laatste wasbeurt en dan gauw haar dek weer op, zodat het kalf weer snel droogt.
  • Geef haar dan lekker te eten wat je van huis hebt meegenomen, daar heeft ze wel zin in. (neem een emmer mee voor water)

De kleding

  • Draag nette, witte en leuke kleding,  belangrijk is vooral dat het schoon is. Het beste is om deze kleren pas op het allerlaatste moment aan te doen, of vooraf een overal te dragen.
  • Draag daarbij goede schoenen, geen laarzen of gympen.
  • Zorg voor een mooi schoon en passend halster. Een zwart halster voor een zwart kalfje en een bruin halster voor een rood kalfje.

Het rondleiden van het kalf

  • Loop altijd zo dat het kalf aan de binnenkant van de ring loopt en jij aan de buitenkant. De jury staat altijd midden in de ring, ze willen graag het kalf helemaal zien, dus moet je er niet voor gaan lopen. Als je dan aan de andere kant van het kalf loopt dan loop je altijd goed.
  • Laat het touw niet hangen, maar vouw het op en houd het in je hand, aan de buitenkant van de ring.
  • Houdt het halster van het kalf met je linkerhand vast zodat je rechts hebt om het kalf tegen te drukken bij de schouder of het op het gemak te stellen. Houd het hoofd van het kalf op voorbrenghoogte. Doe nooit je vinger door de ring van het halster en wind het uiteinde van het touw ook niet om je hand.
  • De jury zal zeggen dat je het kalf mag opstellen.                                                                                                   Loop naar het midden van de ring en stel je kalf op. Het achterbeen van het kalf aan de kant van de jury moet naar achter staan, zodat het kalf langer lijkt. Zorg dat het buitenste achterbeen en het buitenste voorbeen dicht bij elkaar staan. Dus aan de kant waar de jury staat, staan de benen verder uit elkaar.
  • De jury zal er vooral op letten of je geconcentreerd aan het voorbrengen bent. De jury kan ook vragen stellen, wat is de naam van het kalf, wie is de vader, wanneer is het kalf geboren enz. Bereid je dus goed voor.

Veel succes en het belangrijkste: veel plezier!!

 

Instructie pinkenkeuring

De voorbereiding thuis

  • Het is belangrijk dat je je pink mak maakt.
  • Ga bij je pink in het hok en begin je pink te borstelen en aan te raken. Hierdoor raakt het kalf goed met je vertrouwd.
  • Als het pink daar aan gewend is, kun je haar met de kop omhoog vastzetten. De eerste paar keer 10 minuten, op een halve hoogte. Daarna mag het best wat langer duren, met de kop verder omhoog (voorbrenghoogte). Blijf wel in de buurt zodat, als het moet, je het touw snel los kan maken.
  • Als het pink gewend is aan het halster kun je met haar gaan lopen. Het beste is om je pink veel te trainen. Niet uren achter elkaar, maar elke dag eventjes. Loop niet altijd hetzelfde rondje, maar een beetje afwisseling is wel leuk voor het pink en ook voor de begeleider.

Toiletteren

    • Was het pink een paar keer goed met goede shampoo om het stof en meeste vet uit het haar te krijgen. Na het wassen scheer je je pink het beste.
    • Je mag het pink helemaal kaal scheren. Te beginnen boven de klauwen/hoeven en bij de staart vanaf iets boven de pluim. Dat kun je het beste 2 à 3 dagen voor de keuring doen met gewone messen (501/502 of heiniger 31/15 (geen uiermessen).
    • Vergeet ook vooral niet de binnenkant van de oren te scheren.
    • Na het scheren kunnen er nog wel strepen op het pink staan. Na goed wassen zullen die verdwijnen. Was het pink dus goed schoon, vergeet de klauwen, staart en oren niet.
    • Laat het pink onder een dek drogen, dit is beter voor het pink en wordt ze sneller warm van.
    • Let op: Het aanbrengen van een toplijn en laten staan van buikhaar is niet toegestaan op de GRS in Bedum!!

    Het is een eis dat degene die de pink voorbrengt ook de pink zelf mak maakt en ook zelf scheert en wast!!!

 

Aankomst op de keuring

De laatste dag voor de keuring is beter om niets meer met je pink te doen, veel eten geven en laten rusten. Het is morgen een drukke dag voor het pink, begeleider en supporters.

  • Op de dag van de keuring, is de wasplaats geopend van 04.30 uur tot 08.30 uur. Zorg dat je op tijd bent voor de laatste wasbeurt en dan gauw haar dek weer op, zodat je pink weer snel droogt.
  • Geef haar dan lekker te eten wat je van huis hebt meegenomen, daar heeft ze wel zin in. (neem een emmer mee voor water)

De kleding

  • Draag nette, witte en leuke kleding,  belangrijk is vooral dat het schoon is. Het beste is om deze kleren pas op het allerlaatste moment aan te doen, of vooraf een overal te dragen.
  • Draag daarbij goede schoenen, geen laarzen of gympen.
  • Zorg voor een mooi schoon en passend halster. Een zwart halster voor een zwarte pink en een bruin halster voor een rode pink.

Het showmanship met je pink

  • Loop altijd zo dat je pink aan de binnenkant van de ring loopt en jij aan de buitenkant. De jury staat altijd midden in de ring, ze willen jouw pink graag helemaal zien, dus moet je er niet voor gaan lopen. Als je dan aan de andere kant van je pink loopt dan loop je altijd goed.
  • Laat het touw niet hangen, maar vouw het op en houd het in je hand, aan de buitenkant van de ring.
  • Houdt het halster van je pink met je linkerhand vast zodat je rechts hebt om de pink tegen te drukken bij de schouder of het op het gemak te stellen. Houd het hoofd van je pink op voorbrenghoogte. Doe nooit je vinger door de ring van het halster en wind het uiteinde van het touw ook niet om je hand.
  • De jury zal zeggen dat je het pink mag opstellen.                                                                                                  Loop naar het midden van de ring en stel je pink op. Het achterbeen van je pink aan de kant van de jury moet naar achter staan, zodat het pink langer lijkt. Zorg dat het buitenste achterbeen en het buitenste voorbeen dicht bij elkaar staan. Dus aan de kant waar de jury staat, staan de benen verder uit elkaar.
  • De jury zal er vooral op letten of je geconcentreerd aan het voorbrengen bent. De jury kan ook vragen stellen, wat is de naam van je pink, wie is de vader, wanneer is je pink geboren enz. Bereid je dus goed voor.

Veel succes en het belangrijkste: veel plezier!!